Ο μοναδικός υπουργός που παραιτήθηκε είναι ο Μαυρογιαλούρος! Ο μοναδικός υπουργός που παραιτήθηκε από φιλότιμο είναι ο Μαυρογιαλούρος!

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Έφυγε η τελευταία φιλέλλην, Ζακλίν ντε Ρομιγί



H Jacqueline de Romilly, έφυγε σε ηλικία 93 ετών.
H Ζακλίν ντε Ρομιγί, ίσως η τελευταία μεγάλη φιλέλληνας, έφυγε χθες πλήρης ημερών σε ηλικία 93 ετών.
Γεννήθηκε στη Chartres το 1913 και σπούδασε Λατινικά και Αρχαία ελληνικά στο lycée Molière.

Ήταν μια ....


εξέχουσα ελληνίστρια της εποχής μας με διεθνή αναγνώριση.

Ανάλωσε τη ζωή της στη μελέτη της αρχαίας ελληνικής γραμματείας.
Καρπός αυτής της αφοσίωσης ήταν περισσότερα από είκοσι βιβλία για τα μεγάλα κλασικά κείμενα, το αρχαίο θέατρο και τους τραγικούς, τον Όμηρο και τους σοφιστές, τα προβλήματα της ελληνικής δημοκρατίας, τον ανθρωπισμό στην ελληνική σκέψη και την εξέλιξη του νόμου στα κλασικά κείμενα.
Το κύριο όμως αντικείμενο των μελετών της ήταν πάντα ο Θουκυδίδης, στον οποίον, εκτός από τη μετάφραση του έργου του, αφιέρωσε πολλές μελέτες, οι οποίες την ανέδειξαν σε διεθνές επίπεδο.
Η ζωή της ήταν μια αδιάκοπη σειρά συγγραφής και διδασκαλίας. Ήταν ομότιμος καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και επί σειρά ετών, δίδαξε στο College de France. Ήταν μέλος της Academie des Inscriptions et Belles Lettres.
Επιστέγασμα όλων, η εκλογή της, το 1989, στη Γαλλική Ακαδημία. Η αδιάκοπη προσφορά της στα ελληνικά γράμματα αναγνωρίστηκε με την εκλογή της στην Ακαδημία Αθηνών. Τιμήθηκε με το Βραβείο Ωνάση 1995 και, σε ειδική τελετή, ονομάστηκε δημότης Αθηναίων.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 1995 με Προεδρικό Διάταγμα η Jacqueline de Romilly πολιτογραφήθηκε Ελληνίδα. Το 2001 ανακηρύχθηκε πρέσβειρα του Ελληνισμού.

Η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια στο Collège de France, και η πρώτη γυναίκα μέλος της Académie des inscriptions et belles-lettres στην οποία και προήδρευσε κατά το έτος 1987.

http://kanena2010.blogspot.com

Bookmark and Share