Ο μοναδικός υπουργός που παραιτήθηκε είναι ο Μαυρογιαλούρος! Ο μοναδικός υπουργός που παραιτήθηκε από φιλότιμο είναι ο Μαυρογιαλούρος!

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Οι γενικές συνελεύσεις στις πλατείες των αγανακτισμένων, είναι εργοστάσια παραγωγής πολιτών


Μην ακούτε τα παπαγαλάκια και τους πράκτορες του καθεστώτος που προσπαθούν με κάθε τρόπο να δυσφημίσουν τις συγκεντρώσεις. Εχουν ήδη περάσει από το στάδιο 1) αγνόηση στα επόμενα, δηλαδή στο 2) προσεταιρισμός και 3) δυσφήμιση, προβοκάτσια, συκοφάντηση. Και μας περιμένει στη σειρά και το 4) κατά μέτωπον επίθεση.

Εχουν επιτελεία οι εχθροί της δημοκρατίας. Εχουν γνώση. Πόρους και μέσα. Εχουν ανθρώπους παντού. Εχουν όλες εκείνες τις δυνάμεις σε αφθονία με τις οποίες μας κρατούν σκλάβους, πολύ πολύ πριν και από τον καπιταλισμό ακόμη. Διότι η πολιτική και η οικονομική ανισότητα δεν είναι μόνο καπιταλιστικό φαινόμενο. Ερχεται από τα βάθη της ιστορίας.


Τις επόμενες μέρες, οι εχθροί και οι εγκάθετοι της αναδυόμενης δημοκρατίας, θα εντείνουν την προσπάθειά τους, ώστε να ξεφουσκώσουν τις συγκεντρώσεις με κάθε τρόπο. Τα αφεντικά τους έχουν τρομοκρατηθεί. Δεν τους πληρώνουν τζάμπα. Απαιτούν έργο από τους εγκάθετους και τους πράκτορες που έχουν εξαπολύσει και στις συγκεντρώσεις και στο διαδίκτυο.

Οσοι καταλαβαίνετε τι γίνεται και όσοι έχετε μια γνώση πολιτική, κατεβείτε στις συγκεντρώσεις, πάρτε τον λόγο, και μιλήστε στον λαό. Βοηθήστε τον να καταλάβει και να ξεκαθαρίσει την πολιτική κατάσταση και το πόσο σημαντικό ζήτημα είναι οι γενικές συνελεύσεις. Βοηθήστε τον λαό να βρει τον δρόμο του προς την άμεση δημοκρατία. Σπείρτε την δημοκρατία στις συνειδήσεις των συμπολιτών μας.

Οι γενικές συνελεύσεις στις πλατείες των συγκεντρώσεων είναι εργαστήρι δημοκρατίας. Είναι εργοστάσιο δημιουργίας πολιτών. Εκεί θα μάθουμε ο καθένας την ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΥΘΥΝΗ να σηκώνεσαι και να κάνεις προτάσεις. Και την ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ να παίρνεις αποφάσεις. Εκεί θα γίνουμε πολίτες.
Οταν ακούγεται η φωνή του κήρυκα “τις αγορεύειν βούλεται;” πρέπει να τρέμουν τα ποδάρια μας από το βάρος της ευθύνης. Η δημοκρατία σημαίνει ευθύνη. Ευθύνη της πρότασης. Ευθύνη της απόφασης. Θα κάνουμε λάθη σίγουρα. Αλλά πρέπει να μάθουμε και να το κάνουμε γρήγορα. Εχουμε ένα βαρύ έργο στα χρόνια που έρχονται: Να συστήσουμε αυτό που λέει ο Καστοριάδης “πολιτική κοινωνία”. Και τώρα είμαστε μια κοινωνία με τεράστια τραύματα και πληγές, με διχασμούς, που πρέπει να μάθουμε πως να τους ξεπερνάμε.

Οταν σηκωνόμαστε λοιπόν να μιλήσουμε πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Πολιτικά προετοιμασμένοι. Λιγόλογοι. Περιεκτικοί. Και με συναίσθηση σε τι μετέχουμε. Με συναίσθηση της ευθύνης του πολίτη απέναντι στους συμπολίτες του και στην κοινωνία του, που περιμένει από αυτόν και από όλους τους πολίτες μαζί να βρουν τρόπους για να απαλύνουν την αδικία, την οικονομική και πολιτική ανισότητα. Να την ξεριζώσουν. Να δημιουργήσουν ξανά μια κοινωνία ελεύθερων και αυτόνομων ανθρώπων. Πολιτών. Που μετέχουν εξίσου. Πολίτης είναι αυτός που “μετέχει κρίσεως και αρχής”, λέει ο αρχαίος διανοητής. Πρέπει λοιπόν να μάθουμε πως να μετέχουμε. Και την ευθύνη αυτής της συμμετοχής μας.

Οι γενικές συνελεύσεις στις πλατείες των συγκεντρώσεων δημιουργούν ΠΟΛΙΤΕΣ. Για πρώτη φορά μετά από χιλιάδες χρόνια από τότε που σώπασαν οι κήρυκες των συνελεύσεων. Για πρώτη φορά μετά από χιλιάδες χρόνια από τότε που οι εχθροί της δημοκρατίας έκοψαν τις γλώσσες των ρητόρων. Και τους ανάγκασαν να πιουν δηλητήριο.

Για πρώτη φορά μετά από χιλιάδες χρόνια η δημοκρατία δημιουργεί και παρατάσσει τους ειρηνικούς της φρουρούς και πολεμιστές: τους πολίτες.

Οι γενικές συνελεύσεις στις πλατείες των αγανακτισμένων, είναι εργοστάσια παραγωγής πολιτών.

Πάρτε μέρος στην δημοκρατία που πάει να γεννηθεί.

Θραξ Αναρμόδιος


Bookmark and Share