Ο μοναδικός υπουργός που παραιτήθηκε είναι ο Μαυρογιαλούρος! Ο μοναδικός υπουργός που παραιτήθηκε από φιλότιμο είναι ο Μαυρογιαλούρος!

Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

Γράμμα στους 300 της Βουλής

Η δημοκρατία εμφανίστηκε για πρώτη φορά πριν χιλιάδες χρόνια σε αυτόν τον τόπο. Δημοκρατία αληθινή, δημοκρατία άμεση όπου ο δήμος, ο λαός δηλαδή είχε άμεση συμμετοχή σε όλες τις αποφάσεις. Ο λαός κρατούσε την τύχη του στα χέρια του, ο λαός απολάμβανε τα αποτελέσματα των ΔΙΚΩΝ του σωστών αποφάσεων και ομοίως ο λαός επιβαρυνόταν με τις συνέπειες των ΔΙΚΩΝ του λαθεμένων κρίσεων.

Από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι μέχρι να φτάσουμε στις μέρες μας στο κακέκτυπο που ονομάζουμε κοινοβουλευτική δημοκρατία και που ουδεμία σχέση έχει με την αληθινή δημοκρατία. Όταν αρχίζουν και μπαίνουν επιθετικοί προσδιορισμοί μπροστά από έννοιες, αρχίζει και η φθορά και ο εκφυλισμός των εννοιών αυτών. Σαν να λέμε ολίγον έγκυος...΄Η είναι κάποια έγκυος ή δεν είναι. Ή έχουμε δημοκρατία ή δεν έχουμε. Τόσο απλά.

Στο άρθρο 'Στην Ελλάδα έχουμε δημοκρατία-Το μεγάλο ανέκδοτο' αναλύθηκε διεξοδικά γιατί το να θεωρούμε ότι στην Ελλάδα έχουμε δημοκρατικό πολίτευμα, έστω και με τη μορφή του κοινοβουλευτισμού, είναι τελείως ψευδές και γελοίο. Συνοψίζουμε λέγοντας ότι για να έχουμε δημοκρατικό πολίτευμα θα πρέπει να ισχύουν και οι τρείς παρακάτω προυποθέσεις:

1. Σωστή Παιδεία, για να μπορεί ο λαός να έχει τα σωστά κριτήρια για να εκλέγει.
2. Να κυβερνά η πλειοψηφία.
3. Η πλειοψηφία να αποφασίζει κατά συνείδηση.

Και οι τρεις παραπάνω θεμέλιες προυποθέσεις στις μέρες μας έχουν προ πολλού εκλείψει και καταστρατηγηθεί. Η παιδεία είναι άθλια, κυβερνά πάντα η μειοψηφία (ποτέ δεν κυβερνά κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων που να έχει το 51%) και τέλος το κόμμα που είναι στην εξουσία κυβερνά με τη μορφή 'αποφασίζω και διατάζω' του αρχηγού του και του επιτελείου του. Έτσι στην ουσία το πολίτευμα μας είναι ένα μίγμα οικογενοιοκρατίας-ολιγαρχίας-φεουδαρχίας-μοναρχίας. Απέχει παρασάγκας από το να μπορεί κανείς να το ονοματίσει δημοκρατία αφού καθημερινά λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς κανείς από εμάς να ερωτηθεί και οι οποίες στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν προσβλέπουν στο συμφέρον του κοινωνικού συνόλου αλλά στην ικανοποίηση των επιθυμιών των ολίγων και των 'βολεμένων'.

Πώς όμως φτάσαμε ως εδώ? Το παραμύθι που μας 'πουλήσαν' ήταν ότι επειδή είμαστε πολλοί δεν γίνεται να μπορούμε όλοι να ψηφίζουμε για λόγους πρακτικούς. Σου λέει, εντάξει τότε στην Αρχαία Αθήνα μαζευόντουσαν όλοι στην εκκλησία του Δήμου και ψηφίζαν δια βοής. Τώρα πώς θα το κάνουμε αυτό? Θα μαζεύεται όλη η Ελλάδα στο σύνταγμα κάθε τρεις και λίγο για να ψηφίζει? Δεν γίνεται αυτό. Μάλιστα, ότι υπάρχει μία αληθοφάνεια οφείλουμε να το παραδεχτούμε. Μη νομίζετε όμως ότι ξεχνάμε ότι η εξουσία ανέκαθεν, προκειμένου να πετύχει αυτό που θέλει παρουσιάζει πάντα μία πρόφαση, ένα πρόσχημα για να συγκαλύψει τον πραγματικό λόγο που κρύβεται πίσω από οποιαδήποτε ενέργεια της. Ο λύκος προβιά θα φορέσει για να πλησιάσει τα πρόβατα...

Διότι όταν ξεκίνησε ο κοινoβουλευτισμός, ο λαός είχε πολλά δικαιώματα τα οποία σιγά σιγά οι στυγνοί εξουσιαστές τού τα υφάρπαξαν όλα, βρίσκοντας πάντα κάποιο πρόσχημα, το οποίο ήταν πάντα για το καλό μας βεβαίως βεβαίως...

Έτσι στις αρχικές μορφές του κοινοβουλευτισμού προβλεπόταν ότι ο κάθε βουλευτής θα μπορεί να ασκεί την εξουσία για ένα μόνο χρόνο και αν ήθελε να εκλεγεί ξανά θα έπρεπε να περάσουν 4 ή 5 χρόνια. Προβλεπόντουσαν επίσης πολλά δημοψηφίσματα και φυσικά ίσχυε εκ των ουκ άνευ η ψήφιση των νομοσχεδίων κατά συνείδηση γιατί απλούστατα ο κάθε βουλευτής δεν είχε ως σκοπό το γάτζωμα στην εξουσία όπως γίνεται σήμερα.

Σήμερα όλες οι δικλείδες που υπήρχαν για να μπορεί να προσεγγίζει ο κοινοβουλευτισμός όσο αυτό είναι εφικτό, την άμεση δημοκρατία έχουν καταργηθεί ολοσχερώς. Σήμερα δεν υπάρχουν βουλευτές αλλά επαγγελματίες πολιτικοί-διαχειριστές οι οποίοι το θεωρούν καμάρι και υπηρηφάνεια να βρίσκονται επί σειρά ετών ή και δεκαετιών ακόμα στη Βουλή. Πολλές φορές μάλιστα χωρίς να έχουν καν ποτέ ασκήσει κάποιο επάγγελμα!

Σήμερα η πλήρης κομματικοποίηση των πάντων έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που ούτε λέξη για δημοψήφισμα. Είναι τέτοια η ξενδιαντροπιά σας πού μας ζητάτε την ψήφο μας στις εκλογές και μετά μας πετάτε έξω από κάθε κέντρο αποφάσεων. Επικαλείστε την ιερή έννοια της δημοκρατίας ενώ η συμπεριφορά σας είναι άκρως φασιστική. Μας βομβαρδίζετε καθημερινώς με δημοσκοπήσεις, επιστημονικά καταστευασμένες για να περνούν τα μηνύματα που θέλετε και για να δημιουργείται το επιθυμητό κλίμα και φυσικά ούτε μία νύξη για δημοψήφισμα. Αντίθετα φτάνετε στο σημείο στις Ευρωεκλογές να μας ζητάτε τη ψήφο μας παρουσιάζοντας τις συγκεκριμένες εκλογές ώς δημοψήφισμα! Διαλέξτε δηλαδή ποιος θέλετε να αποφασίζει για εσάς αλλά όχι δεν πρόκειται ποτέ να θέσουμε στην κρίση σας οποιοδήποτε θέμα για να αποφασίσετε! Πόσο βλάκες, πόσο πνευματικά υποανάπτυχτους, πόσο 'ιθαγενείς' μας θεωρείτε?

Αλλά 'κύριοι' της εξουσίας τα νέα είναι άσχημα για εσάς. Το παραμύθι δεν έχει πια δράκο. Το πρόσχημα ότι είμαστε πολλοί και χρειαζόμαστε κάποιους να μας αντιπροσωπεύουν δεν έχει πια ισχύ. Ο λόγος? Η επανάσταση που έφερε το Διαδίκτυο. Για σας βέβαια το διαδίκτυο είναι ένας ακόμα χώρος υφαρπαγής ψήφων. Μας προκαλεί αηδία να σας βλέπουμε να φτιάχνετε σελίδες στο facebook, ποζάροντας με τα ψεύτικα χαμόγελα σας έχοντας ως μοναδικό σκοπό την αλιεία ψήφων. Χρησιμοποιείτε ως πρόσχημα την επικοινωνία με τους χρήστες, ενώ αυτό που πραγματικά θέλετε είναι η αύξηση της 'πελατείας' σας. Έχετε καταφέρει προ πολλού να κομματικοποιείσετε τα Πανεπιστήμια, αργότερα το ίδιο κάνατε και στα σχολεία και τώρα σπέρνετε το δηλητήριο του κομματισμού στο Ιντερνετ! Αντιλαμβάνεστε ότι ο κόσμος φεύγει από την ελεγχόμενη και κατευθυνόμενη τηλεόραση και στρέφεται στο διαδίκτυο οπότε τι κάνετε? Προσπαθείτε να το μολύνετε και αυτό με τα ψεύδη σας. Στο facebook? Σε ένα χώρο πού απευθύνεται κυρίως σε νεανικές ηλικίες? Επιτέλους τι θράσος είναι αυτό? Μέχρι πόσο χαμηλά μπορείτε να φτάσετε για να ικανοποιήσετε τα εξουσιαστικά σας αποθυμένα?

Το Ιντερνετ είναι ότι πιο δημοκρατικό έχει εφευρεθεί τα τελευταία χρόνια. Το Ιντερνετ καταργεί τους μεσάζοντες. Ο καθένας μπορεί να έρθει σε επαφή με τον οποιοδήποτε σε χρόνο μηδέν χωρίς την ανάγκη κάποιου διαμεσολαβητή. Και ως γνωστόν ο μεσάζων είναι αυτός που συνήθως πουλάει αέρα και αυτός που έχει το μεγαλύτερο, ανέξοδο και ευκολότερο κέρδος. Κύριοι βουλευταί σας θυμίζει τίποτα...?

Γιατί 'κύριοι' της εξουσίας αυτό είστε. Μεσάζοντες της ελευθερίας μας, των δικαιωμάτων μας και των ονείρων μας. Και μάλιστα του αισχίστου είδους. Γιατί όχι μόνο κερδοσκοπείτε και πλουτίζετε εις βάρος μας και εις βάρος της πατρίδος μας αλλά δεν κάνετε καν αυτό το οποίο υποτίθεται σας έχουμε αναθέσει μέσω της ψήφου μας να κάνετε. Σε φυσιολογικές συνθήκες ο μεσάζων βγάζει κέρδος αλλά τουλάχιστον υλοποιεί τις επιθυμίες των πελατών του. Εσείς όχι μόνο μας θεωρείτε πελάτες των κομμάτων σας, όχι μόνο αισχροκερδείτε εις βάρος μας αλλά και πράτετε εναντίον των συμφερόντων μας χωρίς καν να μας ρωτήσετε.

Δεν σας χρειαζόμαστε πια, μας είστε εντελώς περιττοί, είστε πια και με τη βούλα παράσιτα. Τώρα μπορούμε να ερχόμαστε σε επαφή μεταξύ μας απ' ευθείας, μπορούμε μόνοι μας να αποφασίζουμε, χωρίς να έχουμε την ανάγκη 'αντιπροσώπων'. Τώρα μπορούμε εμείς να είμαστε υπεύθυνοι των αποφάσεων μας και όχι εσείς.

Ήρθε η ώρα να πέσουν οι μάσκες. Αφού τόσο πολύ κόπτεστε, από ότι λέτε, για το καλό του λαού γιατί δεν δημιουργείτε ένα μηχανισμό όπου κάθε μήνα θα έχουμε δημοψήφισμα μέσω του διαδικτύου? Θα μπορεί ο καθένας να ψηφίζει μέσω υπολογιστή είτε από το σπίτι του είτε μέσω Ιντερνετ καφέ, ενώ όσοι δεν έχουν καμία εκ των δύο αυτών δυνατοτήτων θα μπορούν να ψηφίζουν μέσω 'ηλεκτρονικών εκλογικών κέντρων' που θα στηθούν σε όλη τη χώρα. Είναι κάτι πάρα πολύ απλό και οικονομικό στο να πάρει σάρκα και οστά ενώ ταυτόχρονα είναι μία διαδικασία πολύ πιο διαφανής απ' ότι είναι οι τωρινές εκλογές. Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση πάντα παρατηρούνται κρούσματα νοθείας και πάντα υπάρχουν βουλευτές που κατηγορούν συναδέλφους τους για νοθεία. Με την ψήφο μέσω του διαδικτύου είναι απόλυτα εφικτό να μην υπάρχει οποιαδήποτε κατηγορία για νοθεία ούτε καν για ΜΙΑ ψήφο.

Αφήστε που θα δημιουργηθούν και πάρα πολλές θέσεις εργασίας που τόσο πολύ ενδιαφέρεστε μιας και συμπάσχετε με τους τωρινούς ανέργους. Αφήστε που θα υπάρξει έκρηξη των νέων τεχνολογιών αφού όλο και περισσότερος κόσμος θα έρθει σε επαφή με το Ιντερνετ και τις σαρρωτικές αλλάγες που αυτό φέρνει και θα φέρει στη ζωή μας.

Βλέπετε λοιπόν ότι η κοροιδία και το δούλεμα έχουν τα όρια τους. Αν θέλετε μπορείτε τη σαθρή κατάσταση να την αλλάξετε. Μπορείτε κάλιστα όλα τα κόμματα να καθήσετε και να σχεδιάσετε την υλοποίηση αυτής της πρότασης. Δεν πιστεύουμε ότι κάποιο κόμμα θα μπορέσει να φέρει αντίρρηση, έτσι δεν είναι? Αφού είστε όλα τόσο 'δημοκρατικά' τι θα μπορούσε κάποιο να ισχυριστεί? Ότι δεν πρέπει να αποφασίζει ο λαός? Λέγονται αυτά τα πράγματα...

Επιπρόσθετα, είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να αλλαχτεί όλο το πλαίσιο λειτουργίας του πολιτεύματος μας. Να επανέλθει δηλαδή η ετήσια θητεία του κάθε βουλευτή, να επανέλθει η ψήφος κατά συνείδηση, να θεσμοθετηθούν μηχανισμοί που θα εγγυόνται την εύρυθμη και ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ λειτουργία του πολιτεύματος. Να μειωθεί επίσης ο αριθμός των βουλευτών. Δεν γίνεται μεγαλύτερες πληθυσμιακά χώρες να έχουν αναλογικά μικρότερο αριθμό βουλευτών από εμάς. Αφού ούτως ή άλλως όλοι είστε πειθήνια όργανα των ανωτέρων σας, ποια είναι η προστιθέμενη αξία του να είστε περισσότεροι από ότι θα έπρεπε? Είτε 30 είστε είτε 300 ο πρωθυπουργός-μονάρχης δεν είναι αυτός που θα αποφασίσει κι εσείς θα σκύψετε το κεφάλι προκειμένου να μην απολυθείτε από το 'επάγγελμα' σας? Από την άλλη όμως ευαγγελίζεστε τη μείωση των κρατικών δαπανών...

Εξάλλου είπαμε, τώρα πια δεν σας έχουμε ανάγκη. ΕΜΕΙΣ αποφασίζουμε. Εσάς σας θέλουμε απλά για να υλοποιείτε τις αποφάσεις που θα παίρνουμε. Αυτός εξάλλου δεν είναι και ο ορισμός της δημοκρατίας? Να αποφασίζει ο λαός και να υλοποιούν οι πολιτικοί.

Κύριοι βουλευτές, η Ελλάδα κάποτε δίδαξε σε όλον το κόσμο τι εστί Δημοκρατία. Σήμερα έχουμε την ευκαιρία να το πράξουμε πάλι. Θα σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων ή θα συνεχίσετε το παρασιτικό σας έργο?

Bookmark and Share